Sabtu, 7 Mac 2015 1 ulasan

Alkisahnyaaaa....

expr:id='"post-body-" + data:post.id'> Aalahai lamanya x update blog....Ini semua krna busy n malas...hahahah... :P

Ini ada kisah yang nak d kongsikan bersama...

Ianya bermula pada akhir tahun 2012 aritu...
Cerita pasal FSX...
Menatang ape tu FSX???
FSX ni dgn nama lainnya Microsoft Flight Simulator X.
Sejenis game kapal terbang yang diguna pakai oleh seluruh airlines untuk training pilot baru mereka.
Bezanya,mereka training dalam Simulator yg besar tu...mcm ni...
Aku main dalam komputer jeee....
Start dari tahun 2012 smpai laaa skrang 2015,
dari yang default aircraft (gambar 1) smpai laa ke real system aircraft atau d panggil PMDG (gambar 2)
                                                                       (gambar 1)
                                                                        (gambar 2)

Yang paling melucukan,bila ak post smua gmbar2 ni,ramai yang ingat aku ni pilot....
Alahai....
Kalo ikutkan hati aku,nk jeee jadi pilot,sbb bnda ni laaa dk main kt fikiran aku time skolah rendah dlu...
Tapi...
Apakan daya,result spm kurang memuaskn dan duitpn x da...
Kalo anak orang kaya x da masalah,mesti jumpa jalan punya.
Untuk setakat ni,hanya ni jeee laaa yang boleh bg hati puas sejenak.
Kalo ad rezeki lebih,mau jeee aku smbung dalam bidang ni...

Skrang ni,lbh kurang stiap hari aku akan fly 2 atau 3 kali dgn menggunakan lain2 airlines.
Stkt ni ak dah jadi 2 airlines pilot,1 yang Malaysia Virtual Airlines,dan 1 lagi dgn Emirates Virtual Airlines.
Masing2 Virtual dgn rank masing2...

                                            (ni rank aku dengan Malaysia Virtual Airlines)
Senior Second Officer jeee....

                                             (ni rank aku dengan Emirates Virtual Airlines)
Yang ni Captain...Up sikit...heheh...

Skrang aku dah blajar mcm mana nk main FSX ni scra online ATC menerusi VATSIM..
*NK TAHU AP ATC N VATSIM SEARCH GOOGLE...hahahaha

Stiap hari aku akan fly,mcm malam td,aku fly dari OTHH (HAMAD INT AIRPORT,QATAR) ke OMDB (DUBAI INT AIRPORT) pakai PMDG 737-800NGX livery Fly Dubai sbb emirates x de model 737 ni bhai...
Hari ni myb fly jauh skit dari WMKK (KUALA LUMPUR INT AIRPORT) ke ZSPD (SHANGHAI PUDONG INTERNATIONAL AIRPORT).tgk lah mcm mana...

So,akhir kata,apa yang kamu minat,teruskan selagimana tidak salah disisi syara'.
Apa yang kamu minat tidak semestinya kamu akan gapai,tetapi adalah tidak mustahil.

Sorry kalo cerita ini agak membingungkan...hahaha...
BYEEEE..
ASSALAMUALAIKUM...
dan salam subuh dari perantauan... :D

Kesihatan

Penyakit Berkaitan Rokok:

1.Pelbagai barah seperti paru-paru,rongga mulut,esofagus,pankreas,pundi kencing dan buah pinggang.
2.Penyakit saluran penafasan kronik seperti bronkitis kronik,emfisima,asma bronkial dan bronkiektasis.
3.Tekanan darah tinggi,serangan sakit jantung dan angin ahmar.
4.Mudah terkena batuk kering,Hepatitis B,radang paru-paru.
5.Ulser peptik dan gastritis.
6.Penyakit kulit seperti ekszema.
7.Penyakit mata yang boleh menyebabkan buta seperti katarak dan degenerasi makular pada selaput retina.
8.Penyakit tulang.
9.Rambut cepat berubang.
10.Kulit cepat berkedut.
11.Luka lambat sembuh.
12.Tenaga kelamin berkurangan terutama lelaki.
13.Kesuburan berkurangan.
14.Menjejaskan perkembangan janin dalam kandungan ibu yang merokok atau terdedah kepada asap rokok.
15.Kanak-kanak yang terdedah kepada asap rokok boleh menjejaskan perkembangan intelektual.
16.Wanita yang terdedah dengan asap rokok cepat putus haid.

Kesihatan

Senarai Ini Boleh Mendorong Anda Untuk Tidak Merokok::

1.Hidup lebih lama.
2.Mencegah penyakit.
3.Kulit lebih sihat.
4.Melindungi orang lain.
5.Anak-anak lebih sihat.
6.Menjadi teladan yang baik.
7.Melindungi alam sekitar.
8.Meningkatkan kecergasan.
9.Meningkatkan deria rasa dan bau.
10Lebih sihat.
11.Gigi lebih putih.
12.Rambut dan pakaian tidak berbau.
13.Kesuburan meningkat.
14.Menjimatkan wang.
 
;